De pup wordt ’s ochtends bij ons opgehaald, zodat hij de rest van de dag de tijd heeft om te acclimatiseren in zijn nieuwe huis. Hij krijgt een zak voer mee (zodat hij de eerste maanden doorgevoerd wordt met voer waaraan zijn darmgestel gewend is), een puppypakket (met allerlei verrassingen) en een nestlap, waar de nestgeur aanzit (dat geeft hem troost als hij ineens alleen, zonder nestbroeders in een vreemd huis is). U neemt een handdoekje mee en keukenrol en een plastic zak. De pup zit bij u op schoot en mocht hij misselijk worden, dan heeft u alles bij de hand. De pup heeft van ons een halsbandje om gekregen, u neemt een licht riempje mee, zodat hij onderweg even uit de auto kan zonder problemen, mocht dit nodig zijn.

Als u thuis komt laat u de pup eerst plassen op een plek waarvan het de bedoeling is dat hij daar altijd even zijn plas kan doen. Het is handig een commando te koppelen aan het plassen, hij doet dit dan later zodra hij het woord hoort dat u ervoor gebruikt. Dus bij plassen -> hetzelfde woord gebruiken op het moment dat hij het doet, dan begrijpt hij het het snelst. Hij wordt hevig beloond. In huis kan hij zijn gang gaan, snuffelen, alles verkennen, geuren opsnuiven en knuffelen met de huisgenoten. Het is beter geen bezoek uit te nodigen op zijn eerste dag, hij is in een vreemde omgeving en met alle nieuwe indrukken is het al heel vermoeiend voor hem.

U heeft water klaar gezet zodat hij zijn dorst kan lessen. Hij heeft een bench met een lekker kleedje erin, zijn nestlap komt erin te liggen en er zijn botjes en speeltjes. Hij moet regelmatig uitgelaten worden, in ieder geval als hij hevig begint te snuffelen en soms rondjes draaien, na het eten en na het slapen. De pup blijft ’s avonds niet alleen als iedereen naar bed gaat. Hij gaat mee met zijn bench naar boven en slaapt de eerste nachten bij zijn bazen, omdat hij zich het huis met alle geuren nog niet heeft eigen gemaakt, en hij alleen niet op zijn gemak is en zich eenzaam zal voelen. Naarmate de dagen verstrijken leert hij overdag beneden in zijn bench te slapen, en kan dan ook ’s nachts in de bench in een andere ruimte slapen.
Als de pup slaapt, moet hij met rust gelaten worden, ook als hij in de bench is, is dit zijn eigen plek. Kinderen moeten dat ook leren respecteren.

nieuwe baas