Belangrijk voordat u de pup in huis krijgt is, dat u weet wat de lichaamstaal van de hond betekent. Wat betekent het als hij zijn staart hoog heeft en zijn oortjes naar voren, of juist staart naar beneden en oortjes naar achteren. Wat drukt de pup uit met zijn lichaamstaal. Aan u om dan te weten wat hij bedoelt en hoe u er mee om gaat. Mijn advies is altijd om te lezen. De pup gaat naar zijn nieuwe huis. U heeft verwachtingen van uw pup en uw leven met een hond, maar de pup mag ook verwachtingen van u hebben. Wat is een hond, hoe gedraagt hij zich, wat betekent zijn lichaamstaal. Een aanrader is om het boek van Marin Gaus te lezen: Puppymanieren. U weet dan precies wat u te wachten staat en wat de hond van u mag verwachten. Ook voor iets oudere kinderen is het een leuk boekje om te lezen.

De opvoeding van de pup begint bij ons in huis. Na een week of drie spelen de pups met elkaar en ontdekken elkaar en hun omgeving. Dit is de periode dat de inprentingsfase begint. We beginnen met het spenen van de pups. Als het en neergezet wordt, wordt tegelijkertijd gefloten. Het is handig als de pups van het begin af aan bekend gemaakt worden met de fluit, omdat ze later op het signaal bij de baas moeten komen. Zo beginnen ze met het leren van de eerste commando’s. De moederhond voedt de pups ook op en leert ze dat niet alles is toegestaan. De terechtwijzingen zijn in onze ogen hard, want de pup kan reuze tekeer gaan, maar ze is altijd eerlijk en begrijpelijk voor de pup. Hij leert in het nest, door middel van spel, hoe hij om moet gaan met soortgenoten, hij leert wat zijn plek is binnen het nest en hoe sterk hij is, en hij leert zich te onderwerpen. Dat maakt dat het belangrijk is dat de pup de eerste acht weken van zijn leven doorbrengt bij zijn moeder en nestgenoten. Wij spelen met de pups en kijken hoe ze apporteren. De pups worden goed gesocialiseerd. We brengen ze in aanraking met allerlei soorten speelgoed, geluiden (onder andere ook de CD met allerlei geluiden als vuurwerk en babygehuil bijvoorbeeld), ze gaan mee in de auto, komen in contact met andere honden en in en om huis hebben ze alle ruimte om zich te ontwikkelen.

De pup doorloopt verschillende fases tot en met de puberteit en hoe deze verlopen zijn bepalend voor de rest van zijn leven. Het is belangrijk hierbij stil te staan en wat dit betekent voor u en voor de pup. De eerste week in zijn nieuwe huis zal de pup moeten wennen aan nieuwe geuren en geluiden. Het is verstandig om een bench aan te schaffen. Uw pup heeft dan een eigen, veilige plek, en als u even weg moet, weet u zeker dat hij uw meubilair met rust laat. Hij kan geen slechte gewoontes gaan ontwikkelen. Kinderen moeten leren omgaan met de pup, u bent daarin de begeleider. Als u een gladde vloer heeft, doet u er goed aan om een paar stukken vloerbedekking neer te leggen, zodat hij, als hij gaat rennen, niet alle kanten opgaat met zijn poten. Er wordt begonnen met de zindelijkheidstraining. Het is noodzakelijk met de pup naar een puppycursus gaan of naar de puppyjachtcursus. Van tevoren de cursus bezoeken om te kijken of de omgang met de honden bij u past is een goede zaak.

De consequente opvoeding en begeleiding van de pup het eerste anderhalf jaar vraagt enorm veel tijd en energie, maar als u hem alles heeft bijgebracht wat van belang is in het dagelijks leven voor een goede verstandhouding, heeft u een vriend voor het leven.

Heel veel succes en mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.